Vi har utfordret oss selv til å skrive noen ord om helse hos schäferhunden. Da må vi innledningsvis presisere at dette er erfaringsbasert og ikke basert på vitenskapelig forskning. Derfor kjære leser, hvis du vil blir med videre, må du ha med akkurat dette i mente.
Ønsker du vitenskapelige betraktninger/dokumentasjon – gå inn i dertil egnet lektyre. Det vi ønsker å fylle denne siden med er våre erfaringsbaserte betraktninger. Disse er selvsagt ikke tatt rett ut av løse luften. Noe kan selvsagt dokumenteres, noe er det helt sikkert forskningsmessig grunnlag for å hevde og en del blir litt synsing – etter snart 30 år med rasen.
De vi hadde vårt første schäferhundkull i 1993 hadde vi allerede holdt på med denne rasen noen år. Kullet vi hadde da, ble registrert på oppdretteren til den tispa vi hadde kullet på. Tenk, dette kullet må sies å være en «sensasjon». Vi fikk åtte fantastiske valper (syntes vi selv i hvert fall) – fire hanner og fire tisper. Det «sensasjonelle» var at to av hannene hadde korte haler. Dette syntes vi var utrolig rart, og nye som vi var i gamet forhørte vi oss «rundt om» hva dette kunne være. Men verken oppdretteren som vi skulle registrere kullet på, og som hadde opprettet tispen vår, eller hannhundeieren (norsk hannhund) hadde noen ganger hørt om dette. Ei heller andre oppdrettere hadde noen ganger hørt om denne «sensasjonen»!
Nå skal jeg skynde meg å legge til – at begge hannhundene fikk gode og lange liv. Den ene av dem som en meget dyktig politihund i Vestfold, men det jeg vil fram til med dette eksemplet skal jeg illustrere med ett «regnestykke»:
HELSE + OPPDRETT = ÆRLIGHET
En stund sener fikk vi vite kullsøsteren til tispa vi hadde hatt valper på, hadde drept de fleste av valpene sine umiddelbart etter fødsel. Er det noen lesere som mener at vi, som altså hadde valper på denne «gale» tispens kullsøster, burde få vite om hva hun hadde gjort med sine valper, slik at vi kunne tatt våre forhåndsregler? Svaret sier seg vel selv. Men heldigvis var tispa vår av en annen kaliber, og valpene vokste opp og fikk gode liv.
I kull nummer to, et par år senere – dukket det opp en annen «sensasjon» - vi fikk 11 flotte valper. For en glede – og for en jobb – og så utrolig mange flotte valpekjøpere! Etter et år kom det noen mørke skyer over kullet, da 3 av de 11 fikk påvist bukspyttkjerteldefekt (pankreasinsuffisiens). Dette er en arvelig sykdom, men også her var «sensasjonen» bare «vår». Ingen hjelp å få hos «vår» oppdretter» og ingen kunne fortelle oss noe om dette, for det hadde de ingen erfaring med. Dette var før internettets tid, så det ble undersøkelser på egen hånd i vitenskapelig lektyre og mange samtaler med flinke veterinærer og fagfolk på veterinærhøgskolen.
For øvrig var kullet greit, og sorgen over å miste tre flotte hunder i sin beste alder drepte ikke hele gleden av å fortsette å oppdrette hunder, så vi fortsatte med hobbyen vår. Nå får man for øvrig medisin for denne arvelige sykdommen, det er riktignok kostbart, men hundene kan få tilnærmet normale liv med denne alvorlige diagnosen.
Veldig mange som kontakter oss for å se på mulighetene av å kjøpe valp er naturlig nok opptatt av hoftene til rasen vår. Det er det alle har hørt om – og det er det alle frykter. To av avlskriteriene i Norsk Schäferhundklubb er at foreldredyr må være røntget på hofter og albuer. Man kan avle på et individ med svak grad (C-hofter, 1-albuer), men da må individet man parrer med være fri (A/B-hofter, 0-albuer
Kennel Trinento har aldri avlet på et individ med svak grad. Men vi skal heller ikke «hugge hodet» av oppdrettere som gjør det. Tenker man seg et kull med åtte hunder – hvorav en tispe og syv hanner. Samtlige hanner er hd og ad fri (og sunne ellers) og tispa har svak grad på en side og selv kommer fra hd-sterke linjer, ja så mener vi det er fullt forsvarlig å bruke henne i avl.
Som valpekjøpere kan dere når som helst gå inn å sjekke www.nkk.no – de har en egen side som heter «dogweb» her står alle individer som er røntget på hofter og albuer med offisielle resultater. Kennel Trinento forhåndsrøntger ikke hunder – så det som står om oss der er fakta. Det heter seg at man ikke kan forhåndsrøntge hunder i Norge uten at resultatene blir offisielle, det stiller vi oss tvilende til, i Tyskland er dette helt vanlig. Her får hver og en oppdretter snakke for seg selv. Men som sagt, vi røntger våre hunder offisielt etter 12 måneders alder. Ferdig snakka!
De siste årene særlig – har det sneket seg inn en del usikkerhet med tanke på røntging. Det er nemlig slik at bildene man tar hos sin veterinær blir sendt inn til NKK – for offisiell avlesning. Så viser det seg at det er ulike tolkninger av de innsendte bildene hos de offisielle avleserne. Her kunne jeg skrevet masse, for her har jeg detaljert statistikk å vise til. De tre siste månedene et år var prosenttallet plutselig 30-40 prosent forandret – i forhold til de tre neste månedene inn i nytt år. SÅ mye kan tallene selvsagt ikke forandre seg. Akkurat denne problematikken er utrolig tung å svelge. Vi bruker enormt med tid, krefter og kroner på å avle på «rette» linjer, og så skal tilfeldighetene avgjøre... Kennel Trinento håper for ALLE sin del, at dette raskest mulig kommer på rett spor.
De som besøker oss for å bli mulig hundeeiere, har fått «messet» dette med arv&miljø inn til det fulle. Vi ber våre valpekjøpere om å bruke riktig valpemat, holde valpen i riktig vekt – og sist men ikke minst være litt forsiktig med den! Mange synes det er så flott å se valpen herje med andre hunder, gjerne større hunder, gjerne glatte underlag, gjerne helt uten grenser. Dette mener vi er usedvanlig DUMT!
Vi skal ikke anslå hvor mange prosent av skjelettskadene som skyldes ARV og hvor mange prosent som skyldes MILJØ, men at miljø delen er av avgjørende betydning er i hvert fall ikke vi i tvil om! En valp vokser så utrolig fort og brusk kan lett løsne, skader kan oppstå på ulike steder. Vær forsiktig!
Heller ikke i et sosialiserings-perspektiv kan slik herjing forsvares mener vi, men det skal vi ikke redegjøre nærmere for under denne bolken. Ikke tren på hardt underlag – ikke gå laaaaange turer (løpeturer) med valper, ikke tren hopping, løft valpen i trapper og ut/inn av bil – BRUK HODET! Hvis hunden din absolutt «må» leke litt med en annen hund, sørg for litt oppvarming og at hunden er jevnbyrdig i vekt og aktivitetsnivå, og mykt underlag, og sørg for at det skjer i kontrollerte former!
VÆR FORSIKTIG MED VALPEN DIN DET FØRSTE ÅRET!
Alle oppdrettere med verdibegrepet «ærlighet» med seg på sin ferd – har hatt uforklarlige dårlige kombinasjoner. Kennel Trinento har selvsagt også hatt noen av dem. Det er kombinasjoner hvor både hannhunden og tispen per definisjon er sunne og friske og for øvrig har det som skal til, men så «detter eplet langt fra stammen» når valpene kommer og vokser opp.
Vi er forsiktig å skylde på andre enn oss selv. Noen ganger klaffer det bare ikke. Vi har ikke olympisk gull i oppdrett, og de oppdretterne som prater som om de har det får hver og en av dere bedømme selv. Det har imidlertid hendt at vi har paret med en hannhund som f. eks har hatt svært gode HD-indeks, men så viser det seg at hannhunden ikke var så sterk nedarver likevel – og statistikken til hannhunden blir dårligere og dårligere med tiden.
Dette har vi selv kjent på huden de siste par årene, i likhet med mange andre «her på berget». Vi ønsker ikke å fremstå som bedre enn andre og derfor blir heller ingen selvsagt navngitt her. Dette er ikke å betrakte som en unnskyldning, men en forklaring.
Når vi som oppdrettere velger hannhunder, f. eks i Tyskland – er vi selvsagt også prisgitt offentlig tilgjengelig informasjon og ærligheten til hannhundeieren. Det må ligge en gjensidig ærlighet i bunnen. Er denne hunden sunn og frisk – hvorfor er ikke alle søsknene røntget – eller er de det? Denne ærligheten er den samme som dere som valpekjøpere skal føle fra oss. Vi gjør SÅ GODT VI KAN – og ønsker av hele vårt hjerte at kombinasjonen skal bli så bra som overhodet mulig.
Hva hvis valpen blir syk? Hvis det er noen trøst, kan jeg si at vi også vi blir svært lei oss da. Så må man finne ut om sykdommen kan kureres, eller om den er kronisk/permanent. Noen veterinærer er flinke til å finne «ting» som koster «flesk» slik at de tjener mest mulig. Det er også enorme prisforskjeller hos veterinærene. Men uansett er det viktig å bruke en veterinær du stoler 100 % på, og som du har en real og trygg dialog med.
Når det gjelder f. eks HD så ønsker man selvsagt at det skal være fritt, men en veltrent og slank schäfer kan faktisk leve et normalt liv selv om hoftene ikke skulle være de beste. Det har vi MANGE eksempler på, både med hunder fra oss og andre hunder vi har møtt på vår vei! Det er f. eks langt verre om hunden har et dårlig gemytt, samt også andre sykdommer som mer direkte rammer livskvaliteten.
Når man skal undersøke begrepet «helse» hos din kommende oppdretter er det derfor viktig at oppdretteren har den rette etikken som premissleverandør for det den driver med og at det kommer til utslag i den praktiske hverdagen altså i moralen det som sies/gjøres. Det er nemlig ikke slik at du kan finne noe annet som berører helse-begrepet, andre steder hos den oppdretteren du kontakter, enn det som står under allerede nevnte «dogweb» hos NKK. Det finnes ingen statistikk for hengeøre, testikkelfeil, kreft, allergi, øyesykdommer eller annet noe sted. Her er du faktisk helt prisgitt oppdretterens etikk og moral og ÆRLIGHET.
Og for å gjøre «bildet» enda litt mer komplisert, kan det faktisk hende at oppdretteren innehar de riktige verdiene og har gjort så godt han kan, enda så oppstår uforutsette ting. Her kjenner ihvertfall vi oss igjen, og om andre oppdrettere har det likens må hver og en svare på selv.
Vi er ekstremt nøye på hvilke tisper vi bruker i avlen.Hvis tispa har hatt et kull, og det ikke svarer til forventningene, så gir vi henne en mulighet til med en helt annen hannhund linje.Blir ikke resultatet ikke vesentlig bedre da, så pensjonerer vi henne!
Vi har fellestreninger hver mandag for alle våre valpekjøpere. Her kan hver og en se hvordan andre Trinento-hunder er, og dessuten snakke seg imellom om sine erfaringer. Vi har et stort kenneltreff over en helg en gang hvert år, også her treffes Trinento-hunder på tvers av fylkesgrenser, og vi kan utveksle erfaringer oss imellom.
Dessuten – VI ER OGSÅ HELT AVHENGIG AV ÆRLIGE TILBAKEMELDINGER fra dere når det gjelder helse. Mange er flinke til å holde oss oppdatert – mange er flinke til å røntge – selv om vi ikke har det som noe krav ved kjøp av valp.
Hundehilsen fra Torill og Trond
trinento.com © 2010 :: post@trinento.com :: Kennel Trinento