Tips og råd ved ny valp


Nedenfor følger noen råd/tips fra kennel Trinento, samt litt hvordan vi jobber med valpene den tiden de bor hos oss.


Viktige ting å huske på når du får valpen hjem:

Hunder er et flokkdyr. De føler seg hjemme hos oss med sine søsken og oss rundt seg. Da er de trygge. Nå skal de reise fra alt det trygge og kjente og til bare nye mennesker og nye omgivelser. La valpen få en mulighet til å få trygghet hos dere ved å: Vær mye sammen med den, hold familien samlet de første dagene uten for mye besøk som bare kommer og går (da blir det vanskelig for valpen å vite hvem som er den nye flokken sin).


Ligg sammen med valpen om natta. Enten ha den på soverommet eller ligg der valpen skal ligge senere. Dere merker hvor lenge dere bør gjøre dette i forhold til hvordan valpen ter seg.


De første 3 tingene valpen skal trenes på er: KONTAKT, MILJØ og SOSIALISERING. Hva er nå det, og hvordan gjøres det?


Kontakttrening er at hunden skal se på deg i ansiktet. Det skal utløse en handling fra deg via ros, klapp, godbit, leke. I starten må man ofte gi et lite pip for å få oppmerksomheten, men de lærer seg fort at om de kikker opp på mor eller far så skjer det noe hyggelig eller morsomt. Dette er den grunnleggende treningen for å få til andre kommandoer senere. Du klarer ikke å lære opp en hund som ikke er oppmerksom. Da blir det en hund som får mye kjeft og læringskurven er ganske flat.


Miljøtrening er at hunden skal forholde seg til forskjellige miljøer. Bråk, heis, buss/trikk (om det er aktuelt), bevegelig underlag, åpne trapper, vei, skog, flyplasser osv hva man måtte komme på at det er viktig at hunden kjenner til. Dette er viktig at blir presentert for hunden på et tidlig tidspunkt. Da er den liten og lett å håndtere.


Sosialisering er at den tåler andre dyr/mennesker. Det betyr IKKE at den skal bort til alt og alle, men den skal vite at når jeg er/sitter/går sammen med min eier så er det ingenting som skjer med meg. Det er eier som bestemmer om og når hunden skal få lov å hilse. Noen hunder er ikke sosiale, og for de er det viktig at de vet at de ikke må bort til alle. De hundene som er oversosiale vil uten slik trening fort miste oppmerksomheten mot deg og hale og dra i alle retninger for å komme bort å hilse.




Ikke driv med for mye korrigering utenom det som er strengt forbudt. Biting i buksebein, hender, på møbler osv slås ned på med en liten lugg i nakken, og så avleding med noe som er lov, og så ROS når valpen velger den adferden.


Når valpen har vært i ro med familien og føler seg trygg sammen med dere og dere er ”plassert” som den nye flokken, er det viktig å ha med valpen ut for å miljøtrene og sosialisere. Det er ikke viktig for en valp å gå lange turer, men å komme ut i forskjellige miljøer for å lære seg verden der ute og bli kjent og vite at dette er helt ufarlig. Se kulepunkt 3. Samtidig som dette pågår er det også viktig med ro innimellom (det får de ofte naturlig når vi er på jobb/skole) så ikke hunden blir stresset (noe skal skje hele tiden og så fort noen reiser seg opp og går).


Når en skal lære valpen kommandoord (sitt, stå, dekk, kom hit osv) så finn FØRST ut: Hva må jeg gjøre for å få valpen min til å for eks sitte?? Når du har funnet ut det, og den gjør det hver gang du for eks holder en godbit over hodet på den, så legges kommandoordet ”sitt” inn. Et dyr har ingen forutsetning for å vite hva vi snakker om, om den ikke blir vist hva vi mener. Da går treningen lettere og du bruker ikke opp ordet uten å få noen effekt igjen for det.


Lek med valpen. Ha en spesiell leke (helst med et tau på ca 1,5m knyttet på) som er din. Den får valpen bare ”låne”å leke med sammen med deg innimellom når den gjør som du sier. Da skal det være ”julekvelden” og 17.Mai på en gang. Så tar du vekk leken igjen etter en liten stund. Da vil du etter hvert få full konsentrasjon når den leken kommer frem.



Husk at selv om valpen/hunden kan ting hjemme eller når ingen andre er tilstede, så er det ikke sikkert at den kan det på treningsplassen eller om det er forstyrrelser rundt den. Da må en ”gå tilbake” i treningen og starte litt på nytt igjen, for så og kunne gå fortere frem enn det en kanskje har gjort hjemme. Hunden trenger å få bilder i hodet sitt på at ok…det var det de mente ja, selv om vi er en annen plass, så betyr sitt det samme som hjemme.


Er det vanskelig å oppnå kontakt når det er andre i nærheten så tren mer på kontakt før du går videre med annen trening.


Når valpen har spist/sovet/lekt må den som oftest ut for å gjøre fra seg. Pass opp dette, da får du en valp som forholdsvis fort blir renslig.


Når valpen blir litt større(ca4mnd) begynner det å bli viktig at de får ro før og etter mat. Hunder har en form for ”hengekøyemage” og om de har spist og hopper og spretter rette etter mat, kan det skje at magesekken snurrer rundt og det blir stopp i begge ender. Da er tiden kort før den må få hjelp hos veterinær ellers dør den. 30 min før mat og ca 2 timer etter mat er det ro. Det vil si IKKE hoppe og rase rundt. Gå rolig tur i bånd går an, men ikke hoppe inn/ut av bil osv.


RING oss om det er noe dere tviler på og har spørsmål om. Vi er der for dere. Det er lettere å ordne opp i et tidlig problem enn å ordne opp i et inngrodd problem. Vi hører gjerne om ting fungerer og går bra også!


LYKKE TIL!


Hilsen Trond-Egil og Torill
















Prima av Trinento



HVA SKJER MED VALPENE DEN TIDEN DE ER HOS OSS?

 

Fra valpene er født, til de er 3 uker gamle, har vi mamma'n og valpene for seg selv ute på valperommet. Da er det bare familien som slipper til. Dette fordi det som er viktig for valpene i denne tiden, er å die. Da trenger moren ro til å ligge med dem, og hun er også redd for at noen kommer å tar valpene hennes. Viktig med skjerming i denne tiden. Valpene er født uten syn og hørsel, og dette utvikles i de 3 første ukene.

Allerede etter 1 uke starter vi med kloklipping, og gjør dette 1 gang i uka så lenge valpene er her.

 

Etter 3 uker tar vi valpene inn på stua og lar de bli kjent der. Nå starter pregningsperioden, da er det også på tide att andre mennesker slipper til og håndterer valpene.Nå er det også daglig stell av hver enkelt valp. En etter en blir de satt opp på ett bord, og sees over fra nesetipp til haletipp.


Ettersom valpene blir vant til det nye miljøet, og vil utvide sitt område, utforsker de kjøkkenet, badet og gangen, på egne premisser. På denne måten, kan hver og en valp øke sitt område etter hvilket stadie de er på. Noen raser rundt overalt med en gang, mens noen tar ett skritt av gangen.


Fra ca. 5 uker alder kommer de ut ( væravhengig!). Så blir det korte bilturer som blir lengere etterhvert. Ut i skogen er vi også. Tar med unger og dyr, mat og drikke både til 2 og 4 bente og tilbringer mye tid i skogen. Vi har en plass vi er på, og så får barn og hunder boltre seg fritt omkring.

 

Når valpene er nesten 7 uker, tar vi dem med til en fremmed plass, og gjør valpene trygge i ett område. Så kommer det en for valpene ukjent person inn og tar med en og en valp til ennå ett nytt og ukjent område, for å se hvordan valpen takler å bli tatt fra flokken.


Vi tilbringer veldig mye tid med valpene hele tiden, og observerer hvordan de ter seg, og det sammen med denne "testen" gir oss en veldig god pekepinn på å "plukke" rett valp til rett eier.


Ut i fra dette, samt hva vi selv har observert den tiden valpene er hjemme hos oss, prøver vi å levere valpene til valpekjøpere, ut i fra de kriteriene de har sagt til oss at at de ønsker. Hos oss er det ingen såkalt 1.valg på valp, og det er VI som plukker valp og ikke valpekjøperen selv som bestemmer. Noen ønsker å drive aktivt med hunden f.eks. som tjenestehund eller aktiv brukshundsport, mens andre ønsker å ha hunden som turkamerat og familiehund. Er det f.eks. flere valper som tegner noenlunde likt, kan selvsagt valpekjøperen velge mellom disse.


På grunn av dette, er det sjelden at vi får tilbake valper som ikke passer hos de respektive nye eierne. Vi holder god kontakt med valpekjøperne, slik at rettledning og tilbakemeldinger gjør at de fleste av de problemene som ev. oppstår blir løst underveis. Blir problemene for store, eller at kjemien mellom hund/eier ikke stemmer, gjør vi avtale om å ta hunden tilbake hit for en kortere eller lengre periode, slik at vi selv kan gå inn i problemene med riktig tyngde.


Vi har opparbeidet oss mye kunnskap om problemløsning og hundetrening generelt, og er det noe vi selv ikke rår med, har vi så gode kontakter innenfor hundemiljøet, at vi uansett kan utrede problemene på en profesjonell måte.  Vi ønsker å være støttespillere for våre valpekjøpere, og driver oppdrett av et relativt lite omfang, slik at vi føler at alle TRINENTO-hunder er litt våre, uansett hvor gamle de er.

 

Den beste reklamen vi som oppdrettere kan få, er fornøyde valpekjøpere. Når "jungel-telegrafen" ute i hunde-Norge forteller om positive, profesjonelle og seriøse oppdrettere av schäferhund i Sande, overgår det både annonser og brukbare hjemmesider.





Ved overtakelse av valp:


Vi ønsker oss referanser fra våre nye valpekjøpere, slik at vi er sikker på at valpene får det godt.

Vi ønsker besøk av dere før valpene blir leveringsklare.

Vi ønsker en orientering fra dere om hvorfor dere ønsker hund, akkurat denne rasen, hvilken målsetting dere har osv.

Vi bruker NORSK KENNEL KLUBB (NKK) kontrakter ved salg av valp.

Vi leverer valpene med veterinærattest.

Vi leverer valpene ferdig registrert i Norsk Kennel klubb.

Vi leverer valpene forsikret fra de er 5-12 uker, og ny valpekjøper overtar denne på egen regning, og valpen har da forsikring for ev. medfødte feil, som kan dukke opp i valpens første leveår.

Vi leverer også med div. annen relevant informasjon om det å få valp i huset, matveiledning, m.m.




























Jaro av Trinento






R-kullet sommeren 2014

trinento.com © 2010 :: post@trinento.com :: Kennel Trinento